Opzegtermijn Berekenen: Essentiële Tips voor Werknemers en Werkgevers

Opzegtermijn berekenen

Inhoud

De calculator hieronder geeft je een vrij acurate indicatie van je opzegtermijn berekenen als bediende. Laat deze periode altijd narekenen door je vakbond of sociaal bureau zodat je 100% zeker bent dat je de juiste termijn in je ontslagbrief opneemt. Met onderstaande heb je al wel een zeer concreet idee van de periode waar je rekening mee dient te houden.

Wanneer start de opzegtermijn

Bij een contract van onbepaalde duur begint de opzegtermijn op de eerstvolgende maandag die volgt op de week nadat je opzeg uitwerking heeft (kennisgeving). Hoe en wanneer het ontslag wordt gegeven, kan echter invloed hebben op het exacte startpunt van deze opzegtermijn.

Werknemers hebben drie opties om hun ontslag te geven:

  • Per aangetekende brief
  • Persoonlijk afgeven
  • Via gerechtsdeurwaardersexploot

 

Werkgevers hebben twee opties:

  • Per aangetekende brief
  • Via gerechtsdeurwaardersexploot

Per aangetekende brief

Wanneer je je ontslag per aangetekende brief geeft, wordt het ontslag effectief op de derde werkdag na de verzending. Werkdagen zijn alle dagen behalve zondagen en officiële feestdagen.

Let op: Begin Januari 2023 is er een wijziging geweest van het Burgerlijk Wetboek. In eerste instantie ging deze aanpassing ervoor zorgen dat de zaterdag niet meer werd aanzien als een werkdag. Dit is op het laatste moment nog gewijzigd. In sommige berichten op internet ga je nog vinden dat “Zaterdag niet meer wordt aanzien als een werkdag”. Dit klopt dus niet. Kijk vooral even naar de publicatiedatum van deze artikels.

Voorbeeld 1: Aangetekende brief verzonden op een donderdag

Stel, jij verstuurt je opzegbrief op donderdag. De uitwerking gaat in de derde werkdag na verzending. In dit geval is dit op maandag. Je ontslag zal pas ingaan de maandag erna.

Wil je dat de opzeg effectief op de volgende maandag ingaat, dan dien je de opzegbrief te versturen ten laatste op woensdag.

Voorbeeld 2: Aangetekende brief verzonden op Woensdag met een Feestdag op Zaterdag

Aangezien de zaterdag een feestdag is, wordt deze niet aanzien als een werkdag. Wil je dat de opzeg start op maandag? Verstuur de aangetekende brief ten laatste op dinsdag als er een feestdag is in die week op donderdag, vrijdag of zaterdag.

Persoonlijk afgeven

Als je ervoor kiest om je ontslagbrief persoonlijk af te geven, gaat de opzegtermijn in op de eerstvolgende maandag. Zorg ervoor dat je de brief aan een bevoegd persoon overhandigt en vraag om een kopie te laten tekenen als ontvangstbewijs. Belangrijk als bewijs dat je je ontslag tijdig hebt ingediend.

Gerechtsdeurwaardersexploot

Een minder vaak gebruikte, maar mogelijke manier om je ontslag te geven, is via een gerechtsdeurwaardersexploot. Dit kan nuttig zijn als je geen tijd meer hebt om een aangetekende brief te sturen, maar toch wilt dat de opzegtermijn de volgende maandag start.

Sollicitatieverlof

Tijdens je opzegtermijn heb je recht op sollicitatieverlof, wat betekent dat je betaald verlof krijgt om een nieuwe baan te zoeken. Dit recht geldt zelfs als je zelf ontslag hebt genomen en al een nieuwe job hebt gevonden.

Hoeveel dagen sollicitatieverlof?

Het aantal dagen sollicitatieverlof hangt af van de duur van je opzegtermijn en of je voltijds of deeltijds werkt.

  • Opzegtermijn van maximaal 26 weken: 1 dag sollicitatieverlof per week, eventueel opgesplitst in 2 halve dagen.
  • Opzegtermijn langer dan 26 weken: 1 dag sollicitatieverlof tijdens de laatste 26 weken van de opzegtermijn, de overige weken 1 halve dag per week.

 

Voor deeltijdse werknemers wordt het sollicitatieverlof pro rata berekend op basis van de duur van je prestaties. Als je recht hebt op outplacementbegeleiding, moet dit binnen je sollicitatieverlof plaatsvinden.

Opzegtermijn bij ziekte

Werknemer heeft ontslag gegeven

Als je als werknemer ontslag hebt genomen zal de opzegtermijn nooit verlengd worden. Ongeacht hoe lang je ziek bent.

Werkgever heeft ontslag gegeven

Als de opzeg van de werkgever uit gaat, wordt de opzegtermijn wel verlengd wanneer je tijdens deze termijn ziek thuis bent. Het maakt niet uit of je voor deze ziektedagen gewaarborgd loon ontvangt van je werkgever of een uitkering van het ziekenfonds.

Ben je bijvoorbeeld 2 maanden ziek tijdens je opzegtermijn, dan zal je opzegtermijn ook verlengd worden met 2 maanden.

Tegenopzegging

Wanneer de werkgever het ontslag geeft, dan heeft de werknemer de mogelijkheid om een tegenopzegging te doen als de werknemer een andere job heeft gevonden. De opzegtermijn wordt dan verkort.

Volgende termijnen dienen nageleefd te worden:

  • Anciënniteit minder dan 3 maanden: Opzegtermijn van 1 week.
  • Anciënniteit tussen 3 en 6 maanden: Opzegtermijn van 2 weken.
  • Anciënniteit tussen 6 en 12 maanden: Opzegtermijn van 3 weken.
  • Anciënniteit meer dan 12 maanden: Opzegtermijn van 4 weken.

 

De werkgever beschikt niet over de mogelijkheid tot tegenopzegging.