Hoe Bouw je een Aantrekkelijk Employer Brand op in de Optiek?

Aantrekkelijk employer brand opbouwen in de optieksector

Inhoud

In de optieksector is het bouwen van een sterk employer brand essentieel om getalenteerde medewerkers aan te trekken en te behouden. Of je nu een zelfstandige opticien bent of een grote keten vertegenwoordigt, je bedrijf moet aantrekkelijk zijn voor werknemers die niet alleen op zoek zijn naar een baan, maar ook naar een werkplek waar ze trots op kunnen zijn.

In dit artikel bespreken we hoe je een krachtig employer brand opbouwt door een positieve werkcultuur te creëren, een zinvol onboarding– en rekruteringsproces te hanteren en hoe je je huidige werknemers kunt betrekken. 

Definieer je bedrijfscultuur

Een sterke bedrijfscultuur vormt de kern van je employer brand. Het is belangrijk dat je bedrijfscultuur duidelijk is gedefinieerd en actief wordt uitgedragen door zowel managers als werknemers. Zelfstandige opticiens kunnen zich richten op een persoonlijke, klantgerichte cultuur waar nauwe samenwerking en directe betrokkenheid met klanten centraal staan. Ketens kunnen werken aan een consistente cultuur in al hun vestigingen, gericht op samenwerking en klantgerichtheid. 

Begin met het beantwoorden van vragen zoals: 

  • Wat zijn de kernwaarden van je bedrijf? 
  • Hoe wil je dat je medewerkers samenwerken en met klanten omgaan? 
  • Hoe zorg je ervoor dat je cultuur wordt nageleefd en versterkt? 


Een cultuur waarin waarden zoals respect, samenwerking en klantgerichtheid centraal staan, maakt je bedrijf aantrekkelijker voor potentiële werknemers en versterkt de loyaliteit van je huidige team.

Zorg voor een positief rekruteringsproces

Het rekruteringsproces is vaak het eerste contact dat potentiële medewerkers met je bedrijf hebben. Dit proces moet een positieve indruk achterlaten. Een transparant en respectvol rekruteringsproces zorgt ervoor dat kandidaten zich vanaf het eerste moment welkom en gewaardeerd voelen. 

Enkele tips om je rekruteringsproces te verbeteren: 

  • Wees duidelijk en transparant: Zorg dat functiebeschrijvingen duidelijk zijn en dat de verwachtingen goed worden gecommuniceerd. 
  • Snelle en eerlijke communicatie: Houd kandidaten op de hoogte van de voortgang en zorg voor tijdige terugkoppeling, zelfs als ze niet geselecteerd worden. 
  • Wees gastvrij tijdens sollicitatiegesprekken: Laat kandidaten kennismaken met hun mogelijke collega’s en de werkomgeving om een gevoel van betrokkenheid te creëren. 


Een positief rekruteringsproces versterkt je employer brand en verhoogt de kans dat de juiste kandidaten voor jouw optiekzaak kiezen.
 

Zorg voor een zinvolle onboarding

Het onboardingproces is van cruciaal belang om nieuwe medewerkers goed te integreren in je bedrijf. Het gaat verder dan alleen praktische zaken zoals het invullen van formulieren en het uitleggen van de dagelijkse gang van zaken. Een goed onboardingproces zorgt ervoor dat nieuwe medewerkers zich welkom voelen en snel hun weg vinden binnen de organisatie. 

Enkele onderdelen van een succesvol onboardingproces: 

  • Duidelijke introductie tot de bedrijfscultuur: Leg de kernwaarden en missie van het bedrijf uit en zorg ervoor dat de nieuwe medewerker begrijpt hoe zij hierin passen. 
  • Mentorship of begeleiding: Koppel nieuwe medewerkers aan een ervaren collega die hen wegwijs kan maken. 
  • Evaluatiemomenten: Plan na een maand of twee een gesprek in om te checken hoe de nieuwe medewerker zich voelt en of er nog verbeterpunten zijn. 


Een zinvol onboardingproces zorgt ervoor dat medewerkers zich snel thuis voelen en direct een bijdrage kunnen leveren aan het succes van je optiekzaak.
 

biedt carrièremogelijkheden en groei

Werknemers willen niet alleen een baan, maar ook mogelijkheden om te groeien. Dit geldt ook in de optiek, waar vakkennis en persoonlijke ontwikkeling belangrijk zijn. Zorg ervoor dat je werknemers kansen krijgen om hun vaardigheden te ontwikkelen en door te groeien binnen het bedrijf. 

Manieren om carrièremogelijkheden te bieden: 

  • Trainingen en opleidingen: Bied vakgerichte cursussen aan om technische kennis te vergroten. Dit kan variëren van interne workshops tot externe trainingen. 
  • Duidelijke loopbaantrajecten: Laat medewerkers zien welke stappen ze kunnen zetten om hogerop te komen in het bedrijf. 
  • Mentorship: Koppel junior medewerkers aan senior collega’s om hen te begeleiden bij hun ontwikkeling. 


Het bieden van carrièremogelijkheden zorgt ervoor dat werknemers gemotiveerd blijven en zich verbonden voelen met je bedrijf, wat hun loyaliteit versterkt.
 

betrek je huidige werknemers

Je huidige medewerkers spelen een cruciale rol in het opbouwen van een sterk employer brand. Tevreden werknemers zijn de beste ambassadeurs voor je bedrijf. Betrek hen bij beslissingen en luister naar hun feedback. Dit zorgt ervoor dat ze zich gewaardeerd voelen en het gevoel hebben dat hun mening telt. 

Enkele manieren om je werknemers te betrekken: 

  • Feedbacksessies: Organiseer regelmatig bijeenkomsten waarin medewerkers hun ideeën en suggesties kunnen delen. 
  • Erkenning en beloningen: Zorg ervoor dat prestaties worden erkend, bijvoorbeeld door bonussen, promoties of een ‘medewerker van de maand’-programma. 
  • Gezamenlijke activiteiten: Organiseer teambuildingactiviteiten om de band tussen collega’s te versterken. 


Werknemers die zich betrokken voelen, zijn loyaler en zullen minder snel vertrekken naar een andere werkgever.
 

versterk je online aanwezigheid met Meet & greet van e-people

In een tijd waarin digitalisering een belangrijke rol speelt, is je online reputatie cruciaal. Potentiële werknemers doen vaak onderzoek voordat ze solliciteren. Via de Meet & Greet van e-people kunnen werkgevers hun pagina claimen en zich voorstellen aan potentiële kandidaten. Werknemers kunnen hier ook hun ervaringen delen en reviews achterlaten over de werkplek. 

Het gebruik van platforms zoals Meet & Greet helpt je om een authentiek beeld te geven van hoe het is om bij jouw bedrijf te werken. Het biedt een kans om te laten zien wat jouw bedrijf uniek maakt als werkgever en kan het vertrouwen van kandidaten vergroten. 

Corporate Social Responsibility (CSR)

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (CSR) is een belangrijk onderdeel van een sterk employer brand. Werknemers willen werken voor bedrijven die aandacht hebben voor duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid. Dit kan in de optieksector worden geïmplementeerd door: 

  • Duurzame producten: Werk samen met leveranciers die milieuvriendelijke brillen en materialen aanbieden. 
  • Lokaal engagement: Organiseer of neem deel aan vrijwilligersactiviteiten binnen de lokale gemeenschap. 


Door je in te zetten voor maatschappelijke doelen, laat je zien dat je bedrijf meer doet dan alleen winst maken, wat aantrekkelijk is voor moderne werknemers.
 

communiceer je waardevoorstel richting werknemers

Een waardevoorstel voor werknemers is de belofte die je doet aan je medewerkers over wat ze kunnen verwachten in ruil voor hun talent en inzet. Dit omvat niet alleen het salaris, maar ook zaken zoals secundaire arbeidsvoorwaarden, werkomstandigheden en doorgroeimogelijkheden. 

Zorg dat je waardevoorstel: 

  • Concurrerend is binnen de optieksector. Salaris is belangrijk, maar zaken als een goede pensioenregeling, een mobiliteitsbudget of andere secundaire arbeidsvoorwaarden maken een groot verschil. 
  • Persoonlijke ontwikkeling ondersteunt. Als je investeert in het opleiden van medewerkers, toon je dat je hun toekomst serieus neemt. 
  • Een prettige werkcultuur biedt, met aandacht voor werk-privébalans en een gezonde, inclusieve werkomgeving. 


Als je dit waardevoorstel helder communiceert naar zowel huidige als potentiële werknemers, weten ze wat ze kunnen verwachten en waarom ze voor jouw bedrijf zouden moeten kiezen.
 

conclusie

Het opbouwen van een aantrekkelijk employer brand in de optieksector vereist een combinatie van een positieve bedrijfscultuur, een zinvol rekruterings- en onboardingproces, en betrokkenheid van je huidige werknemers. Daarnaast helpen een sterke online aanwezigheid via platforms zoals Meet & Greet en een focus op maatschappelijk verantwoord ondernemen om je bedrijf te positioneren als een aantrekkelijke werkgever.

Door in deze aspecten te investeren, trek je niet alleen het juiste talent aan, maar zorg je ook voor een loyaal en gemotiveerd team dat bijdraagt aan het succes van je optiekzaak.