Rechten en Plichten als Werknemer Tijdens je Opzegtermijn

rechten en plichten als opticien, optometrist of verkoopmedewerker optiek tijdens de opzegtermijn

Inhoud

Als werknemer in de optieksector kan het voorkomen dat je ontslag neemt of ontslagen wordt. Wanneer dit gebeurt, begint de opzegtermijn te lopen, een periode waarin je nog steeds in dienst bent en je contractuele verplichtingen moet nakomen. Tijdens deze tijd heb je als werknemer niet alleen bepaalde plichten, maar ook rechten. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste rechten en plichten van een werknemer tijdens de opzegtermijn, specifiek gericht op werknemers in de optieksector. 

Wat is de Opzegtermijn?

De opzegtermijn is de periode tussen het moment waarop de ontslagbrief wordt overhandigd en de laatste werkdag van de werknemer. Deze termijn varieert afhankelijk van de duur van het dienstverband en wordt berekend volgens de regels in de Belgische arbeidswetgeving. Voor werknemers in de optieksector gelden dezelfde regels als in andere sectoren, met specifieke bepalingen afhankelijk van de arbeidsovereenkomst en de duur van het dienstverband. 

plichten van de werknemer tijdens de opzegtermijn

Voortzetten van de Werkzaamheden

Tijdens de opzegtermijn ben je verplicht om je dagelijkse werkzaamheden voort te zetten zoals voorheen. Dit betekent dat je nog steeds op tijd op het werk moet verschijnen en je taken correct moet uitvoeren. Het is belangrijk om te onthouden dat je nog steeds onder contract staat, en een gebrek aan inzet kan negatieve gevolgen hebben, zoals het inhouden van loon. 

Nakomen van Contractuele Afspraken

Alle afspraken die in je arbeidsovereenkomst staan, blijven geldig tijdens de opzegtermijn. Dit houdt in dat je moet voldoen aan de arbeidstijden, verantwoordelijkheden en gedragsregels die zijn afgesproken. Het is van belang om professioneel te blijven, ongeacht de reden van je ontslag. 

Geen Concurrentie Aangaan

In veel arbeidsovereenkomsten staat een concurrentiebeding. Dit betekent dat je tijdens de opzegtermijn niet voor een directe concurrent mag werken. Zelfs als je al een nieuwe baan hebt gevonden, moet je ervoor zorgen dat je huidige werk niet in conflict komt met je toekomstige positie, vooral als dit in dezelfde sector is. 

Respecteren van Vertrouwelijkheid

Tijdens de opzegtermijn blijft de plicht tot vertrouwelijkheid gelden. Dit betekent dat je geen vertrouwelijke bedrijfsinformatie mag delen met anderen, inclusief je nieuwe werkgever. Vertrouwelijkheid is een belangrijk onderdeel van het beëindigen van een dienstverband op een professionele manier. 

rechten van de werknemer tijdens de opzegtermijn

Recht op Sollicitatieverlof

Een belangrijk recht tijdens de opzegtermijn is het recht op sollicitatieverlof. Dit betekent dat je, afhankelijk van de duur van de opzegtermijn, betaald verlof krijgt om te solliciteren naar een nieuwe baan. In België heb je bij een opzegtermijn van minder dan 26 weken recht op één volledige dag per week, of twee halve dagen sollicitatieverlof. Bij een langere opzegtermijn is dit één halve dag per week de eerste weken en de laatste 26 weken is dit één volledige (of twee halve dagen) per week. 

Zelfs als je zelf ontslag hebt genomen (en een nieuwe job hebt), heb je recht op dit verlof. Dit stelt je in staat om actief op zoek te gaan naar nieuwe kansen zonder dat je salaris wordt ingehouden. 

Het nemen van dit sollicitatieverlof kan je best doen in overleg met je werkgever. Indien er geen akkoord kan gevonden worden, dan is het de werknemer die kiest en een beslissing neemt, zonder hier misbruik van te maken. 

Behouden van Loon en Voordelen

Tijdens de opzegtermijn heb je recht op je volledige loon en alle voordelen die in je contract staan vermeld. Dit omvat zaken zoals vakantiegeld, maaltijdcheques en eventuele andere voordelen die zijn vastgelegd in de arbeidsovereenkomst. Er mag geen loon worden ingehouden, tenzij je niet voldoet aan je contractuele verplichtingen. 

Opzegvergoeding bij Vrijstelling van Prestaties

In sommige gevallen kan je werkgever ervoor kiezen om je vrij te stellen van je werkverplichtingen tijdens de opzegtermijn. Dit betekent dat je niet meer hoeft te werken, maar wel recht hebt op je loon gedurende de volledige opzegtermijn. Deze vrijstelling van prestaties kan bijvoorbeeld voorkomen als je werkgever je vervroegd wil laten vertrekken. 

Vakantiedagen Opnemen

Je behoudt tijdens de opzegtermijn ook het recht om vakantiedagen op te nemen, mits dit in overleg met je werkgever gebeurt. Dit kan vooral handig zijn als je bijvoorbeeld nog vakantiedagen over hebt en deze wilt gebruiken voor de overgang naar een nieuwe baan. Houd er echter rekening mee dat vakantiedagen je opzegtermijn kunnen verlengen (enkel bij ontslag door de werkgever en enkel de wettelijke vakantiedagen). 

wat gebeurt er bij ziekte tijdens de opzegtermijn?

Een veelgestelde vraag is wat er gebeurt als je ziek wordt tijdens de opzegtermijn. Het antwoord hangt af van wie het ontslag heeft gegeven. 

  • Bij ontslag door de werkgever: Als je ziek wordt tijdens de opzegtermijn, wordt de opzegtermijn verlengd met de periode van ziekte. De opzegtermijn pauzeert dus tot je weer beter bent en hervat zodra je terug bent op het werk. 
  • Bij ontslag door de werknemer: In dit geval wordt de opzegtermijn niet verlengd. Dit betekent dat de opzegtermijn gewoon doorloopt, zelfs als je ziek bent. 

conclusie

Als werknemer in de optiek heb je zowel rechten als plichten tijdens je opzegtermijn. Door je werkzaamheden professioneel voort te zetten en gebruik te maken van je rechten, zoals sollicitatieverlof, kun je de overgang naar een nieuwe baan zo soepel mogelijk laten verlopen. Zorg ervoor dat je opzegbrief aan alle vereisten voldoet om misverstanden te voorkomen.