Bachelor in de Oogzorg: Ga je voor Optometrist of Orthoptist?

bachelor in de oogzorg opleiding optometrist of opleiding orthoptist

Inhoud

Optometrie en orthoptie zijn boeiende en essentiële vakgebieden binnen de oogzorg. Beide beroepen spelen een cruciale rol bij het diagnosticeren en behandelen van oogproblemen, elk met hun eigen specialisatie. In dit artikel leggen we uit hoe je optometrist of orthoptist kunt worden, welke opleidingsmogelijkheden er zijn, en wat je kunt verwachten van je toekomstige carrière.

het verschil tussen een optometrist en een orthoptist

Het verschil tussen een optometrist en een orthoptist ligt in hun specialisatie binnen de oogzorg en de aard van de aandoeningen die ze behandelen:

Wat doet een Optometrist

  • Specialisatie: Een optometrist is gespecialiseerd in het onderzoeken van de algemene gezondheid van het oog, inclusief het beoordelen van de oogstructuren en het meten van de visuele scherpte. Ze houden zich bezig met oogonderzoeken, het voorschrijven van brillen en contactlenzen, en het detecteren van oogziekten zoals glaucoom, staar, en maculadegeneratie.

 

  • Taken:
    • Voorschrijven van brillen en contactlenzen.
    • Behandelen van visuele stoornissen zoals bijziendheid en verziendheid.
    • Detecteren van oogziekten en doorverwijzen naar oogartsen.
    • Uitvoeren van oogonderzoeken en het bieden van preventieve oogzorg.

Wat doet een Orthoptist

  • Specialisatie: Een orthoptist richt zich voornamelijk op de samenwerking tussen beide ogen en behandelt visuele stoornissen die te maken hebben met de oogbewegingen en de samenwerking van de ogen. Ze behandelen vaak aandoeningen zoals scheelzien (strabisme), lui oog (amblyopie), en dubbelzien.

 

  • Taken:
    • Behandelen van oogbewegingsproblemen zoals scheelzien en lui oog.
    • Diagnosticeren van problemen met de samenwerking tussen beide ogen.
    • Behandelen van kinderen met oogproblemen zoals amblyopie en strabisme.
    • Voeren van visuele training en therapieën uit om de oogcoördinatie te verbeteren.

Belangrijkste verschil tussen beide

    • Optometristen richten zich op oogonderzoeken, het corrigeren van visuele problemen met brillen of contactlenzen, en het detecteren van oogziekten.
    • Orthoptisten behandelen specifieke oogproblemen die te maken hebben met de oogspieren en de samenwerking tussen beide ogen, zoals scheelzien en amblyopie.


Optometristen bieden bredere oogzorg, terwijl orthoptisten zich meer richten op problemen met de oogcoördinatie en oogbewegingen.

Opleiding Optometrist: Professionele Bachelor in de Oogzorg

In België kun je de opleiding tot optometrist volgen via de professionele bachelor in de oogzorg aan de Odisee Hogeschool in Brussel. Deze opleiding is een mix van theorie en praktijk, en biedt de nodige kennis om als optometrist aan de slag te gaan.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding komen verschillende vakken aan bod, waaronder:

  • Anatomie & Fysiologie: Alles over de anatomie van het oog en het visuele systeem.
  • Optica: De fysica van licht en hoe dit door het oog wordt gebroken.
  • Optometrie: Het uitvoeren van oogonderzoeken, het diagnosticeren van oogziekten en het voorschrijven van visuele hulpmiddelen.


De opleiding duurt drie jaar en bevat zowel theoretische vakken als praktijkervaring via stages. Na de opleiding kun je werken in diverse oogzorgomgevingen, zoals optiekzaken, ziekenhuizen en zelfs je eigen praktijk starten met een RIZIV-nummer.

Je keuze tussen optometrist of orthoptist dien je pas te maken in je laatste jaar.

Opleiding Orthoptist: Professionele Bachelor in de Oogzorg

Net als optometristen kunnen orthoptisten de professionele bachelor in de oogzorg volgen. Orthoptisten richten zich op de samenwerking tussen de ogen en behandelen oogspierafwijkingen, zoals strabisme en amblyopie. De opleiding omvat veel praktijkstages en biedt een gedetailleerde studie van oogspierbewegingen en visuele samenwerking.

Orthoptisten werken vaak samen met oogartsen en kunnen zowel in ziekenhuizen als in zelfstandige praktijken werkzaam zijn.

Je keuze tussen optometrist of orthoptist dien je pas te maken in je laatste jaar.

Carrièremogelijkheden voor optometristen en orthoptisten

Beide beroepen bieden een breed scala aan mogelijkheden:

  • Optiekzaken: Oogonderzoeken uitvoeren, brillen en contactlenzen voorschrijven.
  • Revalidatiecentra: Mensen met visuele beperkingen helpen hun leven te verbeteren.
  • Ziekenhuizen en oogartsenpraktijken: Helpen bij de diagnose en behandeling van complexe oogproblemen.
  • Zelfstandig werken: Met een RIZIV-nummer kun je je eigen praktijk starten.
  • Low Vision Centra: Centra die gespecialiseerd zijn in het helpen van mensen met een visuele beperking.
  • Optiekgroothandel en materiaalproducenten: Sommige optometristen kiezen ervoor om te werken in de optiekindustrie, bijvoorbeeld bij fabrikanten van brillenglazen of contactlenzen.

waarom kiezen voor een carrière als optometrist of orthoptist?

Optometrist of Orthoptist worden is een lonende carrière voor mensen die geïnteresseerd zijn in oogzorg en het helpen van anderen. Hier zijn enkele redenen waarom je zou moeten overwegen om optometrist te worden: 

  • Directe impact op de gezondheid van mensen: Als optometrist help je mensen om beter te zien en hun kwaliteit van leven te verbeteren. 

  • Veelzijdige werkomgevingen: Van optiekzaken tot ziekenhuizen, je kunt in verschillende omgevingen werken en je carrière divers maken. 

  • Groeimogelijkheden: Met de juiste ervaring en verdere opleiding kun je doorgroeien naar meer gespecialiseerde rollen in de oogzorg. 

  • Werkzekerheid: De vraag naar oogzorg blijft stijgen, wat betekent dat er volop kansen zijn voor gekwalificeerde optometristen. 

werkzoekenden: optometrist of orthoptist opleiding met behoud van uitkering

Werkzoekenden die zich willen omscholen tot optometrist of orthoptist kunnen de opleiding volgen met behoud van hun werkloosheidsuitkering, mits ze voldoen aan de voorwaarden van VDAB. Dit biedt een uitstekende kans om een nieuwe carrière te starten in de oogzorg.

de toekomst van optometristen en orthoptisten in belgië

Met de vergrijzing van de bevolking en de toename van oogproblemen zoals cataract en glaucoom, is de vraag naar optometristen en orthoptisten groter dan ooit. Daarnaast groeit de optiekindustrie, wat meer carrièremogelijkheden biedt. Nieuwe technologieën zorgen voor een continue ontwikkeling in de sector.

conclusie

Of je nu kiest voor optometrie of orthoptie, beide beroepen bieden boeiende en lonende carrièremogelijkheden binnen de oogzorg. Met een professionele bachelor in de oogzorg kun je aan de slag in diverse settings en speel je een cruciale rol in het verbeteren van de visuele gezondheid van je patiënten.