Jobs In Optiek

TAKE
YOUR
TIME

Opleiding opticien of optometrist in 2024 volgen? Ontdek je mogelijkheden

opleiding opticien of optometrist

Table of Contents

Zoek je een opleiding opticien of optometrist in Vlaanderen of Nederland? Ontdek dan hieronder je mogelijkheden.

Met een opleiding oogzorg creër je voor jezelf heel wat mogelijkheden. Heb jij interesse in contactlenzen, verschillende monturen, optische hulpmiddelen, uitvoeren van een oogmeting, brilglazen, monturen correct opmeten en werken met professionele apparatuur?

Spreken de termen anatomie, fysiologie, geometrische optica, oog lichtgevoeligheid en beeldvorming je aan? Dan dien je zeker de mogelijkheden bekijken om een opleiding opticien of optometrist te volgen.

In Vlaanderen zijn de opleidingsmogelijkheden veel beperkter ten opzichte van Nederland. Daarom dat we hieronder de mogelijkheden geven voor beide landen.

Opleiding opticien of optometrist in Vlaanderen

In Vlaanderen kan jij via 3 trajecten een diploma in de oogzorg behalen.

Secundair Onderwijs (TSO)

In het Vesaliusinstituut (Oostende) en het KNMC (Merksem) kan je de opleidingen optiektechnieken en contactologie - optometrie volgen in het secundair onderwijs.

Bachelor (Hoger Onderwijs)

Odisee bied je de mogelijkheid om een professionele bachelor te volgen waarme je het diploma "Bachelor in de Oogzorg" kan behalen.

Syntra (Volwassenenonderwijs)

Syntra Antwerpen, Gent en Limburg bieden je de mogelijkheid aan om via volwassenenonderwijs een opleiding "Opticien" te volgen.

Er bestaat ook een mogelijkheid om een opleiding opticien optometrist via avondschool te volgen. Deze wordt echter niet opgenomen aangezien het onduidelijk is of deze opleiding erkend is.

Opleiding Opticien via Secundair Onderwijs

Via het middelbaar onderwijs kan je de volledige opleiding opticien volgen (inclusief stage) op 2 scholen in Vlaanderen. Het KNMC Groenendaal te Merksem (Antwerpen) en het Vesaliusinstituut te Oostende bieden beiden de richtin “optiektechnieken” aan en het specialisatiejaar (Se-n-Se = Secundair na Secundair) “Contactologie – Optometrie”.

KNMC Merksem opleidingen opticien
KNMC Merksem
Bezoek de website van het KNMC waar je extra informatie kan vinden over de studierichting optiektechnieken en het specialisatiejaar contactologie.
Website KNMC
Vesaliusinstituut Oostende
Bezoek de website van het Vesaliusinstituut om meer informatie te vinden over de opleiding optiektechnieken en he specialisatiejaar contactologie
Website Vesaliusinstituut

Ben je afgestudeerd in een andere richting (middelbaar), maar wens je jezelf om te vormen? Dan kan het een mogelijkheid zijn om je laatste jaren van het middelbaar opnieuw te doen of de bachelor opleiding te starten. Afhankelijk van je vorige opleiding (secundair) heb je eventueel recht op vrijstellingen.

Heb je geen zin meer om fulltime te studeren, bekijk dan zeker de mogelijkheid via Syntra als een combinatie werken-studeren je meer aanspreekt.

Optiektechnieken

Vanaf de 3de graad kan je de richting “optiektechnieken” volgen als je succesvol de 2de graad hebt afgerond in het ASO of TSO-onderwijs. Na 2 jaar behaal je een A2 diploma in de “optiektechnieken”.

Enkele van de cursussen (naast je stage om je nieuwe vaardigheden te oefenen) zijn:

 • Anatomie – Studie van de bouw en structuur van het menselijk lichaam of andere organismen. In deze lessen ligt de focus op de bouw en de structuur van het oog.
 • Optometrie – wetenschap waarbij met behulp van metingen, afwijkingen aan de ogen geconstateerd kunnen worden.
 • Optica – deelgebied van de natuurkunde welke zich bezighoudt met de beschrijving en verklaring van het gedrag van licht.
Diploma optiektechnieken behaald - en nu?

Als je een riziv erkend opticien wil worden of zelfstandig opticien worden met een eigen zaak heb je een RIZIV-nummer nodig voor het ziekenfonds. Een riziv-erkende opticien of optometrist zorgt ervoor dat klanten hun terugbetaling kunnen verkrijgen via ziekenfondsen. Je dient dan het specialisatiejaar te voltooien om dit nummer te bekomen.

Als je een bachelor wil behalen in de oogzorg (Odisee) dan kan je na het 6de jaar al verder studeren en hoef je dit se-n-se jaar niet extra te doen. Weet wel dat, indien je de bachelor niet volmaakt, je terugvalt op je A2 “Optiektechnieken”.

Als je meer zekerheid wenst in te bouwen kan het nuttig zijn om het extra jaar te volgen. Op deze manier zit je niet meer met de beperking van de A2 “optiektechnieken” en kan je een extra jaar kennis opdoen in verschillende domeinen alvorens je aan de bachelor start.

Stop je na de opleiding optiektechnieken in het 6de jaar en ga je werken, dan kan je géén RIZIV nummer aanvragen

Contactologie - Optometrie

In dit jaar worden enkele vaardigheden van het beroep opticien klassikaal verder uitgediept tijdens de lessen. Tijdens die specialisatiejaar leer je de kunst van contactlenzen, maar daarnaast ook kleur- en stijladvies (welke monturen bij welke gezichtsvorm passen) te geven, hoe je eigen marketing uit te voeren en het commerciële aspect van een bedrijf vorm te geven.

Professionele Bachelor in de Oogzorg

Als je over een Belgisch diploma van het secundair onderwijs beschikt, kan je starten aan de professionele “Bachelor in de oogzorg” aan het Odisee te Brussel (Opleiding hoger onderwijs). Tijdens deze opleiding leer je onder andere (in combinatie met je stage):

 • Anatomie & Fysiologie
 • Optica
 • Orthoptie
 • Optometrie
 • Enzovoort.


Na het behalen van je diploma kan je in heel wat bedrijven terecht:

 • Optiekzaak.
 • Revalidatiecentra.
 • Low vision centrum.
 • Optiekgroothandel en materiaalproducenten.
 • Ziekenhuizen.
 • Oogartsen.
 • Je als zelfstandige vestigen met je eigen zaak.

Ga naar de website van het Odisee en ontdek alles over de opleiding Bachelor Oogzorg

Werkloze op de arbeidsmarkt?

Deze vorming kan je volgen als werkzoekende met behoud van werkloosheidsuitkering (als je voldoet aan de voorwaarden van VDAB).

Via deze link kom je terecht op de website van het Odisee, op de pagina over de bachelor oogzorg.

Wist je dat je als werkloze (onder bepaalde voorwaarden) de opleiding Bachelor in de Oogzorg kan volgen met behoud van je uitkering?

Opticien via Syntra

Wat is Syntra?

Syntra is een door de overheid erkend opleidingscentrum en onderdeel van het VLAIO (Vlaams agentschap voor innoveren en ondernemen). Het Syntra-netwerk bestaat uit 5 opleidingscentra en 3 daarvan bieden je de dagopleiding “Opticien” aan.

Deze zijn 1 of 2-jarig waarbij je 1 of 2 dagen per week les volgt (ook met online begeleiding). Ze zijn enkel voor volwassenen en je dient tijdens je studie ook werkzaam te zijn in een optiekzaak (dit kan zowel bij een keten als zelfstandig opticien).

De professionele docenten zijn meestal opticiens met praktijkervaring, de nodige professionele apparatuur is aanwezig, examens worden afgenomen op het einde van de modules en regelmatig wordt het inschrijvingsgeld terugbetaald als je slaagt. Ideaal voor mensen welke zoeken naar de combinatie werken en studeren.

Opleiding opticien syntra
Syntra Antwerpen
In het opleidingscentra Syntra AB kan je de opleiding "opticien" volgen in hun vestiging te Antwerpen. De opleiding duurt 2 jaar en je hebt 1 dag per week les. Op het einde van elke module leg je een examen af.
Site Syntra AB
Opleiding opticien syntra
Syntra Middenvlaanderen
Syntra Middenvlaanderen biedt de opleiding "opticien" aan in hun vestiging te Gent. Het verschil met Antwerpen is dat dit een 1-jarige vorming is waar je 2 dagen per week les krijgt. De andere 3 dagen werk je in een optiekzaak om praktijkervaring op te doen.
Site Syntra Middenvlaanderen
Opleiding opticien syntra
Syntra Limburg
Syntra Limburg volgt het concept van Syntra Middenvlaanderen en biedt een 1-jarige vorming aan tot opticien. 2 dagen les en 3 dagen werken in een optiekzaak om ervaring in de praktijk op te doen. De opleiding wordt georganiseerd in hun gebouwen te Hasselt.
Site Syntra Limburg

De opleiding volgen bij Syntra is ideaal als je werken studeren wil combineren

Expertopleiding eerstelijns Oogzorg - Universiteit Hasselt

Aan de Universiteit van Hasselt kan je de expertopleiding eerstelijns Oogzorg volgen. Je komt meer te weten over oogheelkundige begrippen, de belangrijkste urgenties en de meest frequente oogziekten.

De opleiding start in September en bestaat uit 8 avondsessies van telkens 2u. Iedereen actief in de Oogzorg kan deelnemen aan de opleiding. Waaronder opticiens, optometristen, orthoptisten, verpleegkundigen, huisartsen, enzovoort.

Het opleidingstraject wordt gecoördineerd door Professor dr. Koen Willekens, oogarts te Geel en het Ziekenhuis Oost-Limburg. Het programma bestaat uit:

 • Algemene oogheelkundige begrippen en diagnostiek.
 • Urgenties in de oftalmologie.
 • Frequente oogaandoeningen.


De expertopleiding maakt deel uit van het opleidingstraject Oogzorg en is in samenwerking met de Faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen. Om deel te kunnen nemen aan toekomstige verdiepende opleidingen dien je te slagen voor de eindtoets van de expertopleiding.

Tevens biedt deze opleiding optometristen en orthoptisten de kans om hun beroepskennis en -vaardigheden te onderhouden en actualiseren. Dit in overeenstemming met de vereisten tot bijscholing.

Vervolgopleiding "Oogzorg - de corneale en lenticulaire problematiek"

Het programma van de vervolgopleiding “Oogzorg – de corneale en lenticulaire problematiek” bestaat uit 10 sessies (laatste sessie doe je de eindtoets) en je leert meer over:

 • Sessie 1: Introductie, functionele anatomie van cornea en lens, optica, refractie en onregelmatig astigmatisme
 • Sessie 2: Refractieve laseringrepen
 • Sessie 3: Optimalisatie van de vorm van de cornea
 • Sessie 4: Optimalisatie van de helderheid van de cornea
 • Sessie 5: Optimalisatie van de vorm van de lens
 • Sessie 6: Cataractchirurgie
 • Sessie 7: Target en IOL (Intraoculaire lens) keuze, complicatiemanagement
 • Sessie 8: Hands-on preoperatieve onderzoeken
 • Sessie 9: Operatiezaal visite
 • Sessie 10: Eindtoets


De sessies worden gegeven door:

 • Dr. Koen Willekens: Oogarts te Geel en Ziekenhuis Oost-Lumburg (Coördinator van het opleidingstraject).
 • Dokter Evelien Dewilde: Oogarts te Oogcentrum Tongeren en AZ Vesalius Bilzen.
 • Dokter Karel Van Keer: Oogarts met een subspecialisatie in cataract- en refractieve chirurgie.

Toekomstige vervolgopleidingen

Onderstaande vervolgopleidingen staan gepland in het kader van het opleidingstraject Oorzorg.

Verdieping in maculaire problematiek
Verdieping in glaucoom
Wetenschappelijk onderzoek, klinische studies en statistiek in de Oogzorg

Opleidingen Oogzorg in Nederland

De mogelijkheden om een opleiding in de oogzorg te volgen zijn in Nederland veel ruimer dan in Vlaanderen. Je kan er volgende opleidingen volgen:

 • Opticien.
 • Contactlensspecialist.
 • Optometrist.
 • Orthoptist.

MBO opleiding Opticien

Een MBO opleiding in Nederland is vergelijkbaar met een diploma secundair onderwijs in Vlaanderen. Om Opticien te worden dien je een MBO opleiding opticien niveau 4 te volgen.

Je kan de mbo opleiding opticien volgen via beroepsopleidende leerweg (BOL) of via beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Bij de BOL variant ga je vooral naar school en loop je stage. Bij de BBL variant van de opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf en ga je gemiddeld 1 dag naar school.

MBO opleiding Opticien - BeroepsOpleidende leerweg (BOL) volgen

Hieronder kan je een school vinden welke de BOL opleiding opticien (beroepsopleidende leerweg) geeft. Ga met je muis over de kaart om meer info te vinden en naar de website van de aanbieder te gaan.

Opleiding opticien of optometrist
Optiek College
Rotterdam Oost
Opticien
School & Stage (BOL) Niveau 4 - 3 jaar
Ontdek
Opleiding opticien of optometrist
Summa College
Eindhoven
Opticien
School & Stage (BOL) Niveau 4 - 3 jaar
Ontdek
Opleiding opticien Nederland
Deltion College
Zwolle
Opticien
School & Stage (BOL) Niveau 4 - 3 jaar
Ontdek
Opticien opleiding volgen
Dutch healthec Academy
Utrecht
Opticien
School & Stage (BOL) Niveau 4 - 3 jaar
Ontdek

MBO opleiding Opticien - BeroepsBegeleidende leerweg (BBL) volgen

Hieronder kan je een school vinden welke de BBL opleiding opticien (beroepsbegeleidende leerweg) geeft. Vergeet niet dat je via deze weg ook een job nodig hebt bij een erkend leerbedrijf om toegelaten te worden. Klik op het logo om naar hun webpagina te gaan

Opleiding opticien of optometrist
Optiek College
Rotterdam Oost
Opticien BBL
Ontdek
Oogzorg opleiding Nederland
Regio College
Zaandam
Opticien BBL
Ontdek
Opleiding opticien of optometrist
Summa College
Eindhoven
Opticien BBL
Ontdek
Opleiding opticien Nederland
Deltion College
Zwolle
Opticien BBL
Ontdek
Opleiding optiek
da Vinci College
Dordrecht
Opticien BBL
Ontdek
Opticien opleiding volgen
Dutch Healthec Academy
Utrecht
Opticien BBL
Ontdek
Oogzorg opleidingen
Gilde Opleidingen
Roermond
Opticien BBL
Ontdek

Contactlensspecialist

Heb je na de studie opticien nog energie over, dan heb je nog volgende mogelijkheden:

 • Verder studeren om contactlensspecialist te worden.
 • Of doorstromen naar een bachelor aan de hogeschool Utrecht:
  • HBO opleiding optometrie.
  • HBO opleiding orthoptie.


Als je ervoor kiest om je verder te specialiseren tot contactlensspecialist, kom je alles te weten over contactlenzen. Harde lenzen, zachte lenzen, nachtlenzen, hoe je lenzen dient aan te meten, hoe je controles dient uit te voeren, enzovoort.

Je kan deze opleiding volgen bij één van onderstaande aanbieders.

Opleiding opticien of optometrist
Optiek College
Rotterdam Oost
Specialist Contactlenzen
Ontdek
Opleiding opticien Nederland
Deltion College
Zwolle
Specialist Contactlenzen
Ontdek
Opticien opleiding volgen
Dutch Healthec Academy
Utrecht
Specialist Contactlenzen
Ontdek
Oogzorg opleidingen
Gilde Opleidingen
Roermond
Specialist Contactlenzen
Ontdek

HBO opleiding Optometrist of Orthoptist

Aan de hogeschool Utrecht kan je een bachelor orthoptie of optometrie volgen. Beide zijn een brede oogzorgopleiding gevuld met theorie en praktijk. De toelatingseisen voor deze hbo bachelor zijn dat je minimaal beschikt over één van volgende diploma’s: havo-, vwo- of mbo niveau 4 diploma. Vanuit België volstaat een diploma secundair onderwijs.

De opleiding optometrie kan je ook in deeltijd studeren. Hou wel rekening dat voor de deeltijd opleiding een beperkt aantal studenten wordt toegelaten. De selectie wordt gedaan aan de hand van 2 rondes:

 1. In de eerste ronde worden criteria als analytisch vermogen, motivatie, ambitie en de basiskennis van optica en biologie getest.
 2. In de tweede ronde mag jij je verwachten aan een theorietoets en assessmentronde.

Verschil tussen orthoptie en optometrie?

In de hbo opleiding orthoptie leer je het diagnosticeren en behandelen van oogafwijkingen zoals een lui oog en scheelzien. Je leert hier welke problemen optreden als de ogen niet goed samenwerken en hoe je dit kan verhelpen. Patiënten met complexe oogafwijkingen verwijst een optometrist door naar een oogarts.

Na het volgen van deze specialistische opleiding kan je met je diploma als orthoptist aan het werk in een oogheelkundig centrum in een ziekenhuis, een instelling voor blinden en slechtzienden, een optiekzaak, zelfstandig werken, enzovoort.

Een optometrist onderzoekt de gezondheid van het oog (hoge oogdruk, …). Indien nodig zal zij/hij een passend visueel hulpmiddel adviseren zoals een bril of contactlenzen. Afgestudeerde optometristen kunnen na hun studies vlot starten bij diverse organisaties of ervoor kiezen om een eigen praktijk te starten.

Ook met de specialistische opleiding tot optometrist zal je zien dat er meer dan voldoende werkgelegenheid is. Je grootste zorg zal het kiezen zijn van de juiste job.

Opleiding Orthoptie

De studie orthoptie is een 4-jarige opleiding waar jij je vaardigheden gaat aanscherpen door de geleerde theoretische kennis in de praktijk te oefenen via diverse stages.

In het eerste jaar van de opleiding leer je hoe je een eenvoudig oogonderzoek kan uitvoeren, hoe gezonde ogen werken en hoe deze samenwerken. Ongeveer de helft van de lessen zijn praktijklessen aangevuld met werkcolleges en hoorcolleges. De basis testen ga je zelf uitvoeren in het eigen oogcentrum.

Tijdens het tweede jaar ga jij je verdiepen in casussen van orthoptische patiënten, hoe je een onderzoek doet en bestudeer je de verschillende vormen van scheelzien. Verder loop je een oogheelkundige stage aan de interne kliniek waar je, onder supervisie van een docent, echte patiënten zal onderzoeken.

Het derde jaar ga je vooral heel wat praktijkervaring opdoen. Je zal 2 keer een half jaar stage lopen in 2 verschillende ziekenhuizen. Je leert vooral het onderbouwen van je keuzes tijdens een behandeling.

Het laatste jaar loop je stage in een ziekenhuis of orthoptische praktijk. Je zal een innovatieve opdracht uitvoeren en je sluit je studie af met de afstudeeropdracht klinisch redeneren. Daarnaast kan je een minor volgen. Je kan kiezen om dit aan de hogeschool Utrecht te doen of een andere hogeschool of universiteit.

Opleiding Optometrist

Tijdens het eerste jaar van de opleiding volg je hetzelfde traject als je medestudenten orthoptie.

Het tweede jaar staat in het teken van diagnoses stellen en de werking van het oog. Op het einde van het jaar kan jij contactlenzen of hulpmiddelen voor slechtzienden aanmeten.

In het derde jaar ga je opdrachten uitvoeren op echte patiënten in het HU GEZOND&WEL. Via een oogheelkundige stage leer je meer over optometrie en oogheelkunde. Verder heb je een halfjaar vrije keuzeruimte om bv. een minor te doen.

Ook in het vierde jaar van de opleiding heb je een halfjaar vrije keuzeruimte. Voor je afstudeeropdracht dien je een artikel te schrijven over een optometrist onderwerp en hou je hier een presentatie over.

Beide opleidingen kan je volgen aan de hogeschool Utrecht. Meer info vind je op de detailpagina van de hogeschool. Ga met je muis hieronder over de kaart om de link naar de website te vinden van de Hogeschool Utrecht.

Bachelor Orthoptie Hogeschool Utrecht
HBO Orthoptie
Bachelor Orthoptie Hogeschool Utrecht
HBO Optometrie