Opleiding opticien in 2024 volgen? Alles Wat Je Moet Weten

Opleiding Opticien of Optometrist

Inhoud

De optieksector is een interessante en dynamische sector waar de vraag naar goed opgeleide opticiens blijft groeien. Als je geïnteresseerd bent in een carrière als opticien, zijn er verschillende opleidingsmogelijkheden in Vlaanderen om dit vak te leren. Van opleidingen via het secundair onderwijs tot volwasseneneducatie, je kunt kiezen voor het traject dat het beste bij jou past.

Dit artikel biedt een overzicht van de meest voorkomende wegen naar het beroep van opticien, met een focus op de opleiding opticien. 

Belangrijk: Een opticien informeert, adviseert en verkoopt artikelen aan klanten.  Je doet dus geen uitspraak over de gezondheidstoestand van de ogen van klanten.

Opleiding Opticien Via Secundair Onderwijs

In Vlaanderen kun je al op jonge leeftijd beginnen met de opleiding tot opticien. Twee scholen bieden de volledige opleiding aan binnen het middelbaar onderwijs: 

Optiektechnieken

Vanaf de derde graad kun je kiezen voor de richting optiektechnieken. Deze opleiding is toegankelijk voor studenten die de tweede graad ASO of TSO met succes hebben afgerond. In de richting optiektechnieken leer je de basisvaardigheden die een opticien nodig heeft. De opleiding duurt twee jaar en leidt tot het behalen van een A2-diploma. 

Tijdens de opleiding krijg je vakken zoals: 

  • Anatomie, waarbij je leert over de bouw en structuur van het menselijk lichaam, met een focus op de ogen. 
  • Optometrie, waar je leert hoe je oogmetingen uitvoert en afwijkingen aan de ogen kunt opsporen. 
  • Optica, een deelgebied van de natuurkunde dat zich richt op het gedrag van licht en hoe dit wordt toegepast in brillen en lenzen. 


Daarnaast doe je praktijkervaring op door middel van stages in optiekzaken, wat je helpt om de theoretische kennis in de praktijk toe te passen.
 

Specialisatiejaar: Contactologie - Optometrie

Na het behalen van je diploma optiektechnieken kun je ervoor kiezen om een specialisatiejaar te volgen in contactologie en optometrie. Dit jaar biedt verdere verdieping in het vak, zoals het aanmeten van contactlenzen en het geven van kleur- en stijladvies bij de keuze van monturen. 

Met deze extra specialisatie kun je je verder ontwikkelen als opticien en een RIZIV-nummer aanvragen, wat je nodig hebt om terugbetalingen via ziekenfondsen te regelen voor klanten. Als je na de opleiding direct aan de slag gaat, heb je echter geen recht op een RIZIV-nummer, tenzij je dit extra jaar hebt gevolgd.

opleiding opticien voor volwassenen: syntra

Voor volwassenen die zich willen omscholen tot opticien, biedt Syntra een flexibele opleidingsmogelijkheid. Syntra is een netwerk van erkende opleidingscentra dat cursussen aanbiedt voor werkenden. Deze opleiding is ideaal als je het werken in een optiekzaak wilt combineren met het volgen van lessen. 

Syntra-opties in Vlaanderen 

Drie van de vijf Syntra-centra bieden de dagopleiding tot opticien aan: 

  • Syntra Antwerpen (AB): Een tweejarige opleiding waarbij je één dag per week les volgt. Het programma omvat zowel theoretische lessen als praktijkervaring. 
  • Syntra Midden-Vlaanderen: Hier volg je een eenjarige opleiding, waarbij je twee dagen per week les krijgt en de overige drie dagen werkt in een optiekzaak. 
  • Syntra Limburg: Deze vestiging biedt dezelfde structuur als Syntra Midden-Vlaanderen, met twee dagen les en drie dagen praktijkwerk. 


Waarom kiezen voor Syntra?
 

De Syntra-opleidingen zijn ideaal voor mensen die een opleiding en werk willen combineren. Je leert de theorie in de lessen, maar doet tegelijkertijd praktijkervaring op in een optiekzaak. De cursussen worden gegeven door ervaren opticiens, wat betekent dat je les krijgt van professionals met directe kennis uit de praktijk.

Bovendien bestaat de mogelijkheid om inschrijvingsgeld terugbetaald te krijgen bij succesvolle afronding van de opleiding. Maar dat hangt af van je werkgever.

bachelor in de oogzorg

Als je na het behalen van je diploma optiektechnieken of het specialisatiejaar verder wilt studeren (of je beschikt over een ASO of TSO diploma in een andere richting), kun je kiezen voor een bacheloropleiding in de oogzorg aan de Odisee Hogeschool. Deze opleiding leidt tot een hogere kwalificatie en opent de deur naar meer carrièremogelijkheden, zoals het  werken als optometrist. 

Met een bachelor in de oogzorg heb je meer theoretische kennis en ben je breder inzetbaar in de optieksector. Dit is vooral interessant als je ambities hebt om meer verantwoordelijkheden te dragen of als je je wilt specialiseren in optometrie.

In je 3de jaar kies je voor je afstudeerrichting, namelijk optometrie of orthoptie.

Tip: Deze vorming kan je volgen als werkzoekende met behoud van werkloosheidsuitkering (als je voldoet aan de voorwaarden van VDAB).

het belang van een riziv-nummer

Een belangrijke stap in je carrière als opticien is het verkrijgen van een RIZIV-nummer. Dit nummer is nodig om ervoor te zorgen dat klanten recht hebben op terugbetalingen via hun ziekenfonds wanneer ze een bril of lenzen kopen. Als je zelfstandig opticien wilt worden of als je wilt werken bij een optiekzaak die terugbetalingen aanbiedt, is het essentieel om dit nummer te bemachtigen. Dit nummer kan alleen worden verkregen als je het specialisatiejaar contactologie hebt afgerond, de opleiding opticien via Syntra hebt gedaan of als je een bachelor in oogzorg hebt behaald. 

De voordelen van de combinatie werken en leren

Voor mensen die hun schoolloopbaan al hebben afgerond, biedt het volgen van een opleiding via Syntra veel voordelen. Het combineren van werken en leren geeft je niet alleen praktijkervaring, maar zorgt er ook voor dat je direct inkomen hebt tijdens je opleiding. Dit maakt het een aantrekkelijk alternatief voor fulltime studeren. 

Daarnaast heb je dankzij de praktijkervaring een voorsprong wanneer je na je opleiding volledig in de optieksector aan de slag gaat. Werkgevers hechten veel waarde aan praktijkervaring, en met de combinatie werken en studeren via Syntra kun je jezelf al vroeg onderscheiden. 

conclusie

De weg naar een carrière als opticien is flexibel en toegankelijk, ongeacht je leeftijd of opleidingsachtergrond. Of je nu al op jonge leeftijd begint via het secundair onderwijs of als volwassene kiest voor een Syntra-opleiding, er zijn verschillende mogelijkheden om je te kwalificeren als opticien. De optieksector biedt volop carrièremogelijkheden, en met de juiste opleiding ben je goed voorbereid om succesvol te zijn in dit vak.