Jobs In Optiek

TAKE
YOUR
TIME

Vraag en aanbod naar Oogzorg zijn niet meer in balans

Oogzorg uit balans

Table of Contents

Vraag en Aanbod naar oogzorg zijn niet meer in balans

De optiekmarkt, en daarmee de vraag naar Oogzorg, in België groeit jaar na jaar. Voor de periode 2023 – 2027 wordt een jaarlijkse groei verwacht van 1.6% (Statista Market Insights).  

De vraag naar Oogzorg is dan ook exponentieel gestegen (zoals dit ook zo is in andere zorgsectoren en dit ook voor problemen zorgt). In 2009 had ongeveer 50% van de Belgen een bril. In 2013 kwam uit onderzoek naar boven dat ongeveer 70% van alle Belgen niet scherp ziet. 

Ondanks deze cijfers is er weinig doorstroming vanuit het onderwijs om de nood aan gekwalificeerd personeel op te vangen. 

De Opleidingen in de oogzorg

Een deel van het probleem is dat mensen de opleidingen niet kennen. Bij e-people zien we regelmatig geïnteresseerden welke helemaal niet op de hoogte waren dat ze deze opleidingen kunnen volgen. 

Een tweede probleem is dat er weinig plaatsen zijn waar je opleidingen kan volgen. In Vlaanderen heb je volgende mogelijkheden: 

  • Middelbaar Onderwijs: Optiektechnieken (5de en 6de jaar) en Contactologie (7de jaar) 
    • KNMC te Merksem 
    • Vesaliusinstituut te Oostende 
  • Hoger Onderwijs: Bachelor in de Oogzorg aan het Odisee te Brussel 
  • Syntra (Antwerpen, Gent & Hasselt): Opleiding Opticien (Combinatie werken en studeren) 

Beperkt aantal inschrijvingen en afgestudeerden in middelbaar & hoger onderwijs

Middelbaar Onderwijs 

Gemiddeld 24 leerlingen (periode 2008 – 2013) welke de opleiding optiektechnieken (5de + 6de jaar tezamen) volgen en/of het specialisatiejaar.  

In onderstaande grafiek uitgesplitst per schooljaar en per opleiding. De cijfers zijn van 2013, maar de situatie is er in 2023 niet op verbeterd.

Aantal leerlingen optiek middelbaar

Hoger Onderwijs – Bachelor in de oogzorg

In 2022 zijn er exact 22 studenten afgestudeerd met een bachelor in de Oogzorg aan het Odisee en waren er 18 nieuwe inschrijvingen. Van de 22 afgestudeerde studenten had 36% dit gedaan binnen de termijn van 3 jaar. 64% van de studenten doet er langer over om de studie af te ronden.

Bachelor Oogzorg Gemiddelde studieduur

Voor een sector welke jaar na jaar groeit in aantal mensen welke nood hebben aan Oogzorg is dit te weinig om deze evolutie te volgen. 

Over het aantal afgestudeerden via Syntra zijn geen gegevens beschikbaar. 

De Jobmarkt

Op de website van VDAB staan er 126 vacatures open voor opticien en 57 voor optometrist. Je hoeft dus niet veel te rekenen om te zien dat de instroom van het onderwijs onvoldoende is om de vraag te volgen.

En hier liggen kansen voor jou als je op zoek bent naar een job in de Oogzorg. Heel wat bedrijven zijn op zoek naar werknemers voor functies van verkoopmedewerker tot optometrist (Bachelor in de Oogzorg) en bieden je tevens opleidingen aan. 

E-people heeft zich als rekruteringsbureau gespecialiseerd om nieuwe en bestaande talenten te vinden welke graag willen instromen in een job in de Oogzorg. 

Als je met vragen zit over dit onderwerp of je hebt interesse om in de Oogzorg te werken, staan we steeds ter beschikking voor verdere vragen rond dit onderwerp.

Stuur een mail naar michael@e-people.be of noteer je vraag in het contactformulier.