Jobs In Optiek

TAKE
YOUR
TIME

Werken in de optiek: Groot of klein bedrijf kiezen?

Werken in de optiek

Table of Contents

Werken in de optiek is kiezen tussen een kleinere zelfstandige opticien of een groot internationaal bedrijf. Beide hebben hun voor- en nadelen en alles hangt af van wat je persoonlijke ambities zijn en in welke omgeving jij je het best voelt.

Waar kleinere optiekzaken vaak praktijkgericht en dynamischer zijn, bieden grote bedrijven meer toegang tot middelen en meer werkzekerheid.

Werken in de optiek – waar komen jouw talenten het best tot hun recht?

Werken in de optiek - de voordelen van een groot bedrijf

Financiële Zekerheid
Meer voordelen en extra's
Goed gedefinieerde processen
Status
Meer kansen om door te groeien

Financiële zekerheid

Voor ambitieuze professionals in de optiek zijn de voordelen van deel uit te maken van een groot bedrijf duidelijk. Met een aanzienlijke cashflow en gevestigde relaties die hen ondersteunen, kunnen grotere bedrijven hun personeel een goed salaris en zekerheid garanderen.

Bovendien trekken grotere organisaties verschillende talenten aan, waardoor werknemers volop groeikansen hebben – wat het een aantrekkelijke optie maakt als je op termijn wil doorgroeien in andere functies. 

Meer voordelen en extra's

Werken voor een groot bedrijf in de optiek kan veel meer opleveren dan alleen het salaris. Met grotere winsten komen meer extra’s en voordelen, waardoor werknemers de kans krijgen te genieten van extra comfort als onderdeel van hun job.

Deze stimulerende extra’s maakt het werken bij grote bedrijven echt aantrekkelijk. 

(Meestal) goed gedefinieerde processen

Werken voor een groot bedrijf biedt meer zekerheid van structuur en precisie. Met hun jarenlange ervaring hebben ze tijd gehad om hun activiteiten te perfectioneren en (meestal) praktische procedures te ontwikkelen die alle personeelsleden op de hoogte houden van wat er van hen wordt verwacht.

Als jij iemand bent die op zijn best is in een ordelijke omgeving, zal een grotere onderneming je beter bevallen. 

Status

Een baan bij een erkend marktleider in de optiek staat altijd goed op je CV – het toont aan de buitenwereld dat u tot de betere in uw vakgebied behoort.

De aanwervingsprocedure voor deze topwerkgevers zijn competitief, maar als u slaagt, geeft dat extra gewicht aan eerder verworven kennis en vaardigheden.

Meer doorgroeimogelijkheden

Met een budget voor interne en externe opleiding voor je professionele ontwikkeling kunnen grote bedrijven hun werknemers uitgebreide, geformaliseerde opleidingen bieden die in kleine bedrijven minder mogelijk zijn.

Bovendien nemen de netwerkmogelijkheden in dit soort organisaties toe, waardoor u toegang krijgt tot waardevolle connecties die u kunnen helpen uw carrière doelen in de loop der tijd te ontwikkelen.

Je kan er starten als verkoopmedewerker optiek en je diploma behalen in de oogzorg zodat je kan doorgroeien tot opticien, winkelverantwoordelijke, trainer, regiomanager, enzovoort.

Werken in de optiek - de nadelen van een groot bedrijf

Bureaucratie
Minder invloed op beslissingen
Weinig ruimte om te experimenteren
Meer interne concurrentie
Minder transparant

Bureaucratie

Hoewel het voor grote organisaties belangrijk is om over grondige, duidelijke processen te beschikken als ze willen slagen, kan deze op richtlijnen gebaseerde aanpak het leven van hun medewerkers ook moeilijk maken.

Het goedkeuren van beslissingen is geen sinecure – er zijn vaak meerdere goedkeuringen nodig voordat groen licht kan worden gegeven – en zelfs iets eenvoudigs als het verwisselen van je werklaptop kan een enorme uitdaging zijn omwille van al het papierwerk.

Minder invloed op beslissingen

Als het erom gaat uw sterke punten optimaal te benutten, is een groot bedrijf misschien niet de beste omgeving. In plaats van werknemers creatieve controle te geven over hun rol, geven veel bedrijven er de voorkeur aan dat ze vooraf bepaalde parameters volgen.

Resultaat is dat dit de mogelijkheden voor innovatie of unieke prestaties kunnen beperken. Met meerdere lagen van goedkeuring die nodig zijn voor zelfs de kleinste veranderingen zoals het uitproberen van nieuwe processen, zijn grote bedrijven vaak niet in staat om de ambitie en gedrevenheid van individuele werknemers bij te houden. 

Weinig ruimte om te experimenteren

Zoals gezegd krijg je als optiek medewerker in een groot bedrijf specifieke taken en verantwoordelijkheden toegewezen, en het zal moeilijk zijn om hier buiten de lijntjes te kleuren. 

De meeste grote bedrijven slaan zichzelf op de borst voor hun beleid en procedures. Het staat echter creativiteit, spontaniteit en mogelijkheden tot innovatie in de weg. 

Meer interne concurrentie

Al die getalenteerde mensen waar je mee samenwerkt kunnen fantastische collega’s zijn waar je heel veel van kan leren, maar ze kunnen ook je interne doorgroeimogelijkheden afremmen.

Bij promoties zullen deze collega’s ook je directe concurrenten zijn en vergis je niet, de interne politiek bij grote bedrijven in de optiek is niet te onderschatten. Wie je kent brengt je soms verder dan wat je kent.

Minder transparant

Als zoveelste werknemer in een bedrijf kun je je geïsoleerd voelen van belangrijke beslissingen die van invloed zijn op je dagelijks werk. Senior management en C-level verantwoordelijken voeren strategische gesprekken over marktpositionering achter gesloten deuren, waardoor niet iedereen toegang heeft tot deze cruciale informatie.

Je hoort alleen wat jij dient te weten (Top – down management). Als je meer betrokken wil zijn bij deze beslissingen, dien je jezelf de vraag te stellen of je met deze beperking kan leven. Of wachten en hopen dat je ooit op dit niveau geraakt om mee te kunnen beslissen.

Werken in de optiek - de voordelen van een klein bedrijf

Je valt makkelijker op
Je ziet beter het effect van je werk
Meer groeien in je job
Meer je stempel drukken
Bredere praktijkervaring

Je valt makkelijker op

Werken voor een klein bedrijf betekent dat je inspanningen en vaardigheden bij elke gelegenheid aan je verantwoordelijke worden getoond. Het is de perfecte omgeving om je talenten en sterke punten te laten zien, terwijl je je vaardigheden verder uitbreidt.

Gebruik deze kans om je te onderscheiden van de massa, niet alleen door te doen wat er van je gevraagd wordt, maar ook door verder te gaan dan de verwachtingen, door iemand te worden die echt het verschil maakt bij het leveren van succes. 

Je ziet beter het effect van je werk

Werken voor een klein bedrijf in de optiek is een kans om te zien hoe de afzonderlijke delen samenkomen. Jouw job kan meer betekenen dan alleen het voltooien van gesegmenteerde taken. Het kan een rol spelen bij het helpen van het bedrijf om te slagen en te groeien door jouw bijdragen, wat de werkzekerheid en financiële stabiliteit vergroot.

Van het beheren van social mediacampagnes die leiden tot mogelijke verkoopleads, of ervoor zorgen dat maandelijkse doelstellingen op tijd worden gehaald. Als werknemer van een kleine onderneming heb je directe invloed op belangrijke onderdelen die tastbare resultaten creëren binnen haalbare grenzen.

Het is heel bevredigend om te zien dat jouw geleverde inspanningen echte tastbare resultaten hebben – iets wat je veel minder hebt bij grote bedrijven. 

Meer groeimogelijkheden in je job

Voor ambitieuze professionals zijn kleine bedrijven de ideale speelplaats voor experimenten en carrière groei. Zonder te hoeven concurreren met gevestigde afdelingen of tal van doorgewinterde werknemers, kunt u een nieuwe rol op u nemen in de wetenschap dat het aan u is om er iets van te maken.

Met zo’n intieme werkomgeving komt ook een grote verantwoordelijkheid – werken bij een kleiner bedrijf kan betekenen dat je meerdere projecten tegelijk onder je hoede dient te nemen. Maar met minder werknemers dan in grote bedrijven liggen er meer kansen om op te rapen zonder dat er veel concurrentie is.

Meer rechtstreekse samenwerking met de bedrijfsleiding

Succesvolle kleine bedrijven vertrouwen erop dat het hele team samenwerkt en resultaten levert. Daarom streven ze naar transparantie in processen, waarbij elke werknemer een duidelijk inzicht krijgt in zijn bijdrage aan het bereiken van de bedrijfsdoelstellingen.

Met een groter eigenaarschap over taken komen motivatie en toewijding – belangrijke ingrediënten die nodig zijn om uw werk te doen. Ontwikkel betere relaties door persoonlijk contact met de bedrijfsleiding; leer hoe beslissingen op ondernemingsniveau worden genomen en druk tegelijkertijd uw stempel op de organisatie. 

Praktijkervaring opdoen

Werken voor een klein bedrijf vereist dat je snel denkt en vindingrijk bent. Je krijgt onschatbare ervaring als je te maken krijgt met echte problemen die grotere bedrijven gemakkelijk kunnen uitbesteden of die iemand in een startersfunctie niet aankan.

In plaats daarvan biedt het de perfecte gelegenheid om je probleemoplossende vaardigheden aan te scherpen.

Werken in de optiek - de nadelen van een klein bedrijf

Minder financiële zekerheid
Verschillende rollen uitvoeren
Constante verandering
Continuïteit wegvallen bedrijfsleider
Minder voordelen

Jobs met minder financiële zekerheid

Werken in de optiek voor een klein bedrijf of startup kan een ongelooflijk opwindende en lonende reis zijn, maar het gaat ook gepaard met onzekerheid. Er is altijd een risico dat de marktomstandigheden de cashflow drastisch beïnvloeden – waardoor jij als werknemer in een onzekere positie terecht kan komen.

Om jezelf (en je gezin) tegen dergelijke financiële risico’s te beschermen, moet je overwegen of dit de moeite waard is.

Verschillende rollen uitvoeren

Werken voor een klein bedrijf biedt de mogelijkheid om verschillende rollen te verkennen, maar als je doel is om je te specialiseren in één bepaald gebied is dit misschien niet de meest geschikte omgeving voor jou.

Omdat een kleiner bedrijf beperkter is in middelen kan het gebeuren dat je taken dient uit te voeren die buiten je comfortzone of expertise vallen. 

Constante verandering

Aanpassen aan de voortdurende veranderingen van een steeds veranderende markt kan in een klein bedrijf op termijn ontmoedigend zijn. Ze beschikken over minder middelen dan hun grotere tegenhangers en dienen daarom wendbaar te blijven om de workflows aan te passen aan de veranderende behoeften van hun klanten.

Dit is niet alleen vermoeiend, maar vereist ook dat jij heel wat initiatief dient te nemen en creatief uit de hoek dient te komen. 

Continuïteit bij wegvallen bedrijfsleider

Werken in een kleine familiale onderneming geleidt door 1 zaakvoerder kan onzekerheden met zich meebrengen bij het wegvallen van deze persoon. Zal het bedrijf blijven bestaan? Is er opvolging voorzien? Wie gaat zijn werk overnemen? Iets om rekening mee te houden. 

Minder voordelen

Werken in de optiek voor een klein bedrijf kan zeer bevredigend zijn, maar mist vaak de uitgebreide voordelen van grotere werkgevers in de oogzorg. Zonder toegewezen opleidingsbudget moet je misschien alleen vertrouwen op leermogelijkheden op de werkplek, in vergelijking met extra’s die grotere bedrijven jou kunnen bieden.

Alles hangt af hoe belangrijk deze extra’s zijn voor je arbeidsvreugde. 

Werken in de optiek - Conclusie

De keuze om voor een groot of klein bedrijf in de optiek te werken kan moeilijk zijn omdat elk zijn unieke voordelen heeft.

In a nutshell kan je stellen dat werken voor een groot bedrijf je meer stabiliteit en zekerheid zal brengen. Werken bij een klein bedrijf geeft je dan weer meer vrijheid en zeggenschap. Succes in je carrière hangt in grote mate af in welke omgeving jij als persoon het best tot je recht komt. Maar het is niet het enige element.

Denk bijvoorbeeld aan de cultuur, je rechtstreekse collega’s (op de ene afdeling top en op de andere afdeling klikt het niet), je rechtstreekse verantwoordelijke, enzovoort. De keuze tussen groot en klein bedrijf is één element maar zeker niet het enige.