Jobs In Optiek

TAKE
YOUR
TIME

Hoeveel verdien je in de optiek in 2024

Opticien Loon

Table of Contents

Het gemiddelde bruto maandloon in een optiekzaak ligt tussen € 2.000 en € 4.000 bruto. Je salaris is erg afhankelijk van je diploma en de keuzes welke je maakt. Naast je bruto maandloon heb je verschillende andere elementen in je loonpakket (maaltijdcheques, bonussen, bedrijfswagen, enzovoort).  

Heb je interesse om te werken in een optiekwinkel, of werk je al in de optiek en ben je benieuwd hoeveel het gemiddelde loon van een opticien, optometrist of verkoopmedewerker bedraagt? Ontdek hieronder het antwoord op de vraag “Hoeveel verdien je in de optiek in 2024?” en kom het gemiddelde bruto maandloon te weten voor de verschillende functies.

Als je nog niet in de optiek werkt, laat e-people je zien dat werken in de optiek een interessante optie kan zijn voor mensen welke belangstelling hebben in veel klantencontact, wetenschappen, techniek en mode.

Voor zij die al werkzaam zijn in de optiek laten we de carrièremogelijkheden zien en het gemiddelde salaris. Zo geven we je inzicht of je huidige job nog aansluit bij je financiële en persoonlijke ambities.

Welkom in de wereld van de Oogzorg!

De verschillende functies in een optiekzaak

Hoeveel verdien je in de optiek

Met de steeds toenemende vraag naar optische diensten is het geen verrassing dat de arbeidsmarkt recht evenredig groeit en blijft groeien.

Er zijn meerdere functies en carrières mogelijk in een optiekzaak en hieronder gaan we dieper in op de mogelijkheden, zodat je kan beoordelen of deze bij jouw interesses en doelen passen. Weet dat, zoals gebruikelijk is in retail, “zaterdag” ook deel uitmaakt van de werkweek.

Verkoopmedewerker - Met of zonder externe opleiding

Beschik je niet over een diploma opticien of optometrist, dan heb je nog altijd de mogelijkheid om je carrière te starten als verkoopmedewerker.

Als verkoopmedewerker bestaan je verschillende taken voornamelijk bestaan uit klanten in de winkel te begeleiden in de keuze van hun monturen alsook het advies geven over glazen en soorten contactlenzen.Afhankelijk van de werkgever zal je ook leren glazen slijpen.

Jij bent als persoon enorm klantgericht, je kan luisteren en hebt oog voor detail.

2 Trajecten waar je voor kan kiezen

Afhankelijk van je ambitie, discipline en vooropleiding zijn de 2 meest voorkomende trajecten welke we je kunnen adviseren (ga met je muis over de kaarten om meer info te zien).

Job met externe opleiding
Job met externe opleiding
Beschik je minimaal over een A2 diploma dan is er de mogelijkheid van studeren (opleiding van 2 jaar) en werken, zodat je het diploma opticien kan behalen. Naast deze externe krijg je ook interne opleidingen om je vaardigheden te verbeteren.
Meer weten over opleidingen optiek
Job met interne opleiding
Job met interne opleiding
Beschik je niet over een A2 diploma of heb je geen zin om 2 jaar op de schoolbanken te verblijven, dan kan je bij bepaalde werkgevers instappen en je kennis uitbreiden met interne opleidingen. Weet wel dat doorgroeien buiten je organisatie waar je werkzaam bent moeilijk gaat worden en dat je toekomstig salaris lager zal blijven.

Beroep Opticien of Optometrist

Heb jij je diploma opticien of optometrist behaald, dan heb je volgende mogelijkheden in een optiekzaak (Ga met je muis over de kaarten om meer info te zien).

Opticien Optometrist

Generalist
Je taken zullen als generalist Allround zijn. Je zal oogmetingen uitvoeren, klanten adviseren van a tot en met z inclusief contactlenzen en andere optische hulpmiddelen, glazen slijpen, enzovoort.

Opticien Optometrist

Specialist
Je gaat je vooral verdiepen in een bepaald onderdeel en dat zal het grootste stuk van je dagtaak worden. Voornamelijk oogmetingen uitvoeren, atelierwerk, contactlenzen, enzovoort.

Assistent Manager

Je gaat je meer dienen bezighouden met het aansturen van de werknemers in het team. Je voert nog de taken uit als alle andere opticiens, maar met deze functie doe jij je eerste management werkervaring op.

Store Manager Opticien

Afhankelijk van de grote van de winkel (aantal medewerkers) ga je naast je werkzaamheden als opticien, je verdiepen in het aansturen van je winkel. Zowel je collega werknemers als het cijfermatige opvolgen.

Floater Mobiele Opticien

Je kan dit als zelfstandige of in loondienst uitvoeren. Deze functies vind je enkel bij optiekketens (loondienst). Je wordt dan ingezet bij verschillende winkels en je ziet en leert veel. Hou er wel rekening mee dat je regelmatig in de wagen zal vertoeven.

Zelfstandige Opticien

Als jij je er klaar voor voelt en je hebt de ambitie, dan kan je het overwegen om zelfstandig te worden en je eigen bedrijf op te richten. De 4 meest voorkomende vormen zelfstandig zaakvoerder, franchise, eigen zaak of mobiele opticien.

* Generalist of Specialist: Afhankelijk van je keuze en voorkeur als generalist of specialist zal je bepaalde vaardigheden uitbreiden of net niet ontwikkelen. Als beginnend opticien raad e-people aan om te starten in een winkel waar je allround wordt gevormd en je verschillende taken kan uitoefenen.

* Assistent Manager Opticien: Deze functies vind je minder terug bij zelfstandige opticiens en zie je meer terugkomen bij ketens. En voornamelijk zie je deze terug bij de grotere winkels.

* Beroep Store Manager (Opticien): In de grote winkels dien je er bewust van te zijn dat je minder bezig zal zijn met het echte optiekwerk en je meer zal optreden als people manager.

* Zelfstandige Opticien:

  1. Zelfstandig zaakvoerder: Hier sta je in voor het zelfstandig uitbaten van een optiekwinkel zonder dat je eigenaar bent. Dit kan je als opticien uitoefenen bij ketens.
  2. Franchise: Je baat de winkel uit en bent eigenaar. De naam welke boven je winkel hangt is deze van een optiekketen.
  3. Eigen zaak: Je baat de winkel uit, bent eigenaar en jij kiest welke naam er boven je winkel hangt.
  4. Floater / Mobiele opticien: je werkt als zelfstandige bij verschillende opticiens.


De keuze voor zelfstandig zaakvoerder, franchise of eigen zaak is sterk afhankelijk van de mate van vrijheid welke je wil hebben in het uitoefenen van je job. Een hogere mate van vrijheid gaat echter regelmatig samen met minder zekerheid.

Hoeveel verdien je in de optiek?

Hoeveel verdient een opticien optometrist

Nu je inzicht hebt in de verschillende functies in een optiekzaak kunnen we ook de diverse salarissen bespreken en een antwoord geven op de vraag hoeveel verdien je in de optiek.

We starten met de bruto salarissen en bespreken verder in deze blog de meest voorkomende andere elementen welke worden aangeboden. Als je aan het onderhandelen bent over je loon, staar je dan niet blind op enkel en alleen het bruto salaris, maar hou je ogen open en bekijk het volledige loonpakket.

Ook al vermelden dat naast een optiekzaak, je met je diploma of ervaring in de optiek nog heel wat andere mogelijkheden hebt. Een baan bij een oogarts, ziekenhuis, als contactlensspecialist in een contactlenscentrum, als trainer, regiomanager bij grotere spelers, enzovoort behoren tot de mogelijkheden (afhankelijk van je diploma).

Hieronder bespreken we enkel het gemiddelde salaris in een optiekzaak (ga over de kaarten om de salarissen te zien) en krijg je een gedetailleerd antwoord op de vraag “hoeveel verdien je in de optiek in 2024”.

Hoeveel bedraagt het loon van een verkoopmedewerker in de optiek?

€ 1.900 - € 2.400 bruto

Wat is het gemiddelde bruto maandloon van een opticien-optometrist bij een optiekketen?

€ 2.500 - € 3.100 bruto

Wat is het gemiddelde bruto maandloon van een opticien-optometrist bij een zelfstandige opticien?

€ 2.500 - € 4.000 bruto

Hoeveel bedraagt het salaris van een Opticien Assistent-Manager?

€ 2.800 - € 3.300 bruto

Hoeveel bedraagt het loon van een store manager opticien met diploma optiek?

€ 2.900 - € 4.400 bruto

Hoeveel bedraagt het loon van een store manager opticien zonder diploma optiek?

€ 2.400 - € 2.900 bruto

Wat is het gemiddelde bruto salaris van een floater - mobiele opticien?

€ 2.800 - € 3.500 bruto

Hoeveel bedraagt het gemiddelde uurtarief van een zelfstandig floater - mobiele opticien?

€35 - €45 Exclusief BTW

De getoonde bruto lonen zijn telkens een minimum en een maximum en hebben betrekking op je opleiding, ervaring en kennis welke je hebt opgedaan.

Het grote verschil tussen de functie bij een zelfstandige en een keten is de kennis welke je gaat opdoen. Meestal zal bij een zelfstandige opticien je kennis en ervaring van optiek in de breedte optimaliseren. Bij een keten heb je de mogelijkheid om management ervaring op te doen.

Afhankelijk van je ambitie ben je dus beter af bij de ene of de andere.

Het salaris van zelfstandige opticiens?

Een zelfstandige opticien bepaalt natuurlijk zelf hoeveel hij of zij verdient. Enige beperking is natuurlijk hoeveel geld er binnenkomt (Je omzet) en buitengaat (je kosten).

Hou in het achterhoofd dat je als zelfstandig zaakvoerder bij een optiekketen rekening dient te houden met jaarlijks minimaal € 80.000 inkomsten welke in je zaak binnenkomen. Het kiezen van de juiste winkel is dus enorm belangrijk.

Een zelfstandige floater / mobiele opticien werkt meestal op basis van een uurtarief (exclusief BTW). Gangbare uurtarieven voor opdrachten welke zij aanvaarden liggen tussen € 35 en € 45 exclusief BTW.

Hou er rekening mee dat hetgeen in een vennootschap binnenkomt, je niet kan gelijkstellen aan bruto loon. En hou ook rekening met de administratie welk een eigen bedrijf met zich meebrengt.

Andere elementen in je loonpakket

Hoeveel verdien je als opticien

Het antwoord op de vraag “Hoeveel verdien je in de optiek” in een optiekzaak is gecompliceerder dan enkel en alleen naar het gemiddelde bruto maandloon te kijken. Hieronder vind je extra onderdelen welke in een loonpakket aanwezig kunnen zijn en welke een impact hebben op je NETTO salaris.

Staar je dus niet blind op enkel en alleen het bruto maandloon en bekijk altijd het volledig pakket.

Een extra voordeel welke we overal zien terugkomen is dat je 1 bril of meerdere eigen brillen als personeelsaankoop kan verkrijgen.

Bedrijfswagen met tankkaart

Een enorme impact op je netto salaris is de bedrijfswagen. Ja, je betaald daar een deel belastingen op, maar dat weegt niet op tegen het netto voordeel. Als je géén wagen nodig hebt, dan heb je hier niets aan, maar de meeste werknemers kunnen dit voordeel wel appreciëren.

De bedrijfswagen zien we bij e-people voorbijkomen bij volgende functies:

  • Opticien bij zelfstandigen. Meestal is dit dan wel in combinatie met een lager bruto loon.
  • Store Managers: Nog niet veel, maar vermoeden van e-people is dat het niet lang zal duren voor dit geïmplementeerd zal worden.
  • Floater / Mobiele Opticien. Zit standaard mee in het loonpakket.

Bedrijfswagen: in het oog houden

Hou met de bedrijfswagen rekening met 2 zaken:

  1. Hoeveel bedraagt het Voordeel Alle Aard (dit is het bedrag waarop je belastingen zal betalen). Als er nog diesel wagens door het bedrijf worden aangekocht zal het VAA vele malen hoger liggen (en jouw belastingen welke je zal betalen op de wagen dus ook).
  2. Vraag ook naar het budget voor de wagen en of dit budget inclusief of exclusief btw is en of dit budget inclusief of exclusief brandstof is. Ga daarna even naar eender welke garage en dan kan je zien wat dit budget waard is. Als je als floater / mobiele opticien heel Vlaanderen dient te doorkruisen met een kleine auto is dat niet zo comfortabel.
opticien loon

Maaltijdcheques

Misschien niet zo sexy, maar toch goed meegenomen. Bij ketens is dit meestal standaard opgenomen in het loonpakket en wordt het maximum per dag van € 8 per maaltijdcheque toegekend. Je betaalt een kleine bijdrage hierop, maar deze ligt veel lager dan als je dit als bruto salaris zou ontvangen.

Hospitalisatieverzekering

Afhankelijk van je leeftijd en gezondheidstoestand zal je hier meer of minder belang aan hechten. Zit meestal ook standaard in het loonpakket van ketens en heb je de mogelijkheid om je inwonende gezinsleden aan een voordelig tarief ook aan te sluiten.

Groepsverzekering

Zie je bij de meeste werkgevers wel terugkomen. Let wel op: de naam is hetzelfde, maar de inhoud van deze verzekering kan soms enorm afwijken. Je kan altijd de inhoud opvragen en controleren of ze wel interessant is.

Eindejaarspremie of 13de maand

Het klinkt misschien dom, maar niet overal is een cao of is er in de cao een eindejaarspremie opgenomen. Hou je ogen dus open en kijk of dit opgenomen is. Wat heb je aan € 200 meer bruto salaris als je geen eindejaarspremie ontvangt?

Loonbonus

De loonbonus geraakt ook meer en meer geïntegreerd in het standaard pakket van salarissen. Als de doelstellingen worden behaald, kan dit als opticien je salaris netto enorm beïnvloeden met een extra netto maand inkomen.

Conclusie - Hoeveel verdien je in de optiek in 2024?

presteren salarissen

De hoogte van het opticien salaris hangt enorm af van je diploma en het traject dat je kiest. Zijn je behoeften meer gericht op verticale doorgroeimogelijkheden, bekijk dan zeker de opties bij de ketens.

Heb je hier minder nood aan, bekijk dan de mogelijkheden bij zelfstandige opticiens. Vertrek in je keuze vooral vanuit jezelf en waar jij gelukkig van wordt en dan zal je tot de beste oplossing komen. En vooral staar je niet blind op het bruto salaris.

Andere elementen in je loonpakket kunnen ervoor zorgen dat je loon onderaan de streep hoger ligt. De antwoord op de vraag “hoeveel verdien je in de optiek” is dus meer dan enkel en alleen je bruto salaris te vergelijken!

Wil je weten wat het gemiddelde loon in Vlaanderen is in de privésector, lees dan het artikel van sdworx.