Opleiding opticien of optometrist opleiding volgen 2023?

opleidingen opticien of optometrist

Heb jij interesse in contactlenzen, verschillende monturen, optische hulpmiddelen, uitvoeren van een oogmeting, brilglazen, monturen correct opmeten of werken met professionele apparatuur? En spreken de woorden anatomie, fysiologie, geometrische optica, oog lichtgevoeligheid en beeldvorming je aan? Dan vraag jij jezelf waarschijnlijk af waar je een opleiding opticien of optometrist kan volgen in Vlaanderen? Lees deze blog en ontdek waar je een allround opleiding kan vinden welke je later toegang geeft tot een veelzijdig beroep.

 

Een opleiding opticien of optometrist – orthoptist zijn in Vlaanderen niet veel te vinden. In het secundaire school traject zijn er 2 scholen waar je terecht kan, op bachelor niveau vind je 1 mogelijkheid en daarnaast kan je werken (bij een opticien) en studeren via een Syntra traject van 1 of 2 jaar. Een opleiding opticien optometrist avondschool vind ik via 1 instelling, maar vernoem deze verder niet aangezien het onduidelijk is of deze erkend is.

Heb je een buitenlands diploma, check dan eerst of dit erkend is als diploma secundair onderwijs.

Opleiding opticien of optometrist

Volledige opleiding opticien volgen

Via het middelbaar onderwijs kan je de volledige opleiding opticien volgen (inclusief stage) op 2 scholen in Vlaanderen, namelijk het KNMC Groenendaal te Merksem (Antwerpen) of het Vesaliusinstituut te Oostende. Beiden bieden de richting “optiektechnieken” aan en het specialisatiejaar (Se-n-Se – Secundair na secundair) “Contactologie – Optometrie”.

 

Afgestudeerd in een andere richting, maar wens je jezelf om te vormen? Dan kan het een mogelijkheid zijn om je laatste jaren van het middelbaar opnieuw te doen of de bachelor opleiding te starten. Afhankelijk van je vorige opleiding (secundair) heb je recht op vrijstellingen. Zie je dit niet zitten, bekijk dan zeker de mogelijkheid via Syntra waar je tijdens je studies het beroep leert bij een opticien.

Opleiding OpticienOpleiding Opticien

Optiektechnieken

Vanaf de 3de graad kan je de richting “optiektechnieken” volgen als je succesvol de 2de graad hebt afgerond in het ASO of TSO-onderwijs. Na 2 jaar behaal je een A2 diploma in de “optiektechnieken”.

Enkele van de cursussen (naast je stage om je nieuwe vaardigheden te oefenen) zijn:

  • Anatomie – Studie van de bouw en structuur van het menselijk lichaam of andere organismen. In deze lessen ligt de focus op de bouw en de structuur van het oog.
  • Optometrie – wetenschap waarbij met behulp van metingen, afwijkingen aan de ogen geconstateerd kunnen worden.
  • Optica – deelgebied van de natuurkunde welke zich bezighoudt met de beschrijving en verklaring van het gedrag van licht.

Diploma behaald optiektechnieken – en nu?

Als je een riziv erkend opticien wil worden of zelfstandig opticien worden met een eigen zaak heb je een RIZIV-nummer nodig voor het ziekenfonds. Een riziv-erkende opticien of optometrist zorgt ervoor dat klanten hun terugbetaling kunnen verkrijgen via ziekenfondsen. Je dient dan het specialisatiejaar te voltooien of de studie oogzorg te voltooien om dit nummer te bekomen.

opleiding optiektechnieken

Opmerking

Als je een bachelor wil behalen in de oogzorg (Odisee) dan kan je na het 6de jaar al verder studeren en hoef je dit se-n-se jaar niet extra te doen. Weet wel dat, indien je de bachelor niet volmaakt, je terugvalt op je A2 “Optiektechnieken”. Als je meer zekerheid wenst in te bouwen kan het nuttig zijn om het extra jaar te volgen. Op deze manier zit je niet meer met de beperking van de A2 “optiektechnieken” en kan je dit jaar een extra jaar kennis opdoen in verschillende domeinen alvorens je aan de bachelor start.

Contactologie – Optometrie

In dit jaar worden enkele vaardigheden van het beroep opticien klassikaal verder uitgediept tijdens de lessen. In deze opleiding leer je kunst van contactlenzen, maar daarnaast ook kleur- en stijladvies (welke monturen bij welke gezichtsvorm passen) te geven, hoe je eigen marketing uit te voeren en het commerciële aspect van een bedrijf vorm te geven.

contactologie

Extra informatie

Je kan de richtingen volgen op 2 scholen in Vlaanderen, namelijk het KNMC te Merksem (Antwerpen) en het Vesaliusinstituut te Oostende. Hieronder vind je de links voor meer:

  • KNMC – informatie over studierichting optiektechnieken en het specialisatiejaar (scroll naar beneden en kijk bij de studierichtingen TSO).
  • Vesaliusinstituut – informatie over studierichting optiektechnieken.
  • Vesaliusinstituut – informatie over het specialisatiejaar.

Opleiding opticien middelbaar

Bachelor in de oogzorg (Graduaat)

Opleiding Optometrist

Als je over een Belgisch diploma van het secundair onderwijs beschikt, kan je starten aan de professionele “Bachelor in de oogzorg” aan het Odisee te Brussel (Opleiding hoger onderwijs). Tijdens deze opleiding leer je onder andere (in combinatie met je stage):

  • Anatomie & Fysiologie
  • Optica
  • Orthoptie
  • Optometrie

Toekomstmogelijkheden na je bachelor in de oogzorg?

Na het behalen van je diploma ben jij Optometrist en kan je in heel wat bedrijven terecht:

  • Optiekzaak
  • Revalidatiecentra
  • Low vision centrum
  • Optiekgroothandel en materiaalproducenten
  • Ziekenhuizen
  • Oogartsen
  • Je als zelfstandige vestigen met je eigen zaak

nodige professionele apparatuur brillenglazen

Werkloze op de arbeidsmarkt?

Deze vorming kan je volgen als werkzoekende met behoud van werkloosheidsuitkering (als je voldoet aan de voorwaarden van VDAB).

Via deze link kom je terecht op de website van het Odisee, op de pagina over de bachelor oogzorg.

opleiding opticien vdab

Opticien – Syntra

Wie is Syntra?

Syntra is een door de overheid erkend opleidingscentrum en onderdeel van het VLAIO (Vlaams agentschap voor innoveren en ondernemen). Het Syntra-netwerk bestaat uit 5 opleidingscentra en 3 daarvan bieden je de dagopleiding “Opticien” aan.

 

Deze zijn 1 of 2-jarig waarbij je 1 of 2 dagen per week les volgt (ook met online begeleiding). Ze zijn enkel voor volwassenen en je dient tijdens je studie ook werkzaam te zijn in een optiekzaak (dit kan zowel bij een keten als zelfstandig opticien).

opleiding opticien syntra

De professionele docenten zijn meestal opticiens met praktijkervaring, de nodige professionele apparatuur is aanwezig, examens worden afgenomen op het einde van de modules en regelmatig wordt het inschrijvingsgeld terugbetaald als je slaagt. Ideaal voor mensen welke zoeken naar de combinatie werken en studeren.

opleding opticien

Syntra AB

In het opleidingscentra Syntra AB kan je de opleiding “Opticien” in hun vestiging te Antwerpen. Deze is 2 jaar en je hebt +/- 1 dag per week les. Op het einde van elke module leg je een examen af.

Via deze link vind je meer informatie terug op hun website:

Syntra Middenvlaanderen

Syntra Middenvlaanderen biedt de opleiding “opticien” aan in hun vestiging te Gent. Verschil met Antwerpen is dat dit een 1-jarige vorming is waar je +/- 2 dagen per week les krijgt. De andere 3 dagen werk je in een optiekzaak zodat je praktijkervaring kan opdoen.

Via deze link kom je op hun website met meer informatie:

Syntra Limburg

Syntra Limburg volgt het concept van Syntra Middenvlaanderen en biedt een 1-jarige vorming aan tot opticien. Deze gaat door in hun gebouwen te Hasselt.

Klik hier om naar hun website te gaan.

werken en studeren

Expertopleiding eerstelijns Oogzorg – Universiteit Hasselt

Aan de Universiteit van Hasselt kan je de expertopleiding eerstelijns Oogzorg volgen. Je komt meer te weten over oogheelkundige begrippen, de belangrijkste urgenties en de meest frequente oogziekten.

De opleiding start in September en bestaat uit 8 avondsessies van telkens 2u. Iedereen actief in de Oogzorg kan deelnemen aan de opleiding. Waaronder opticiens, optometristen, orthoptisten, verpleegkundigen, huisartsen, enzovoort.

Het opleidingstraject wordt gecoördineerd door Professor dr. Koen Willekens, oogarts te Geel en het Ziekenhuis Oost-Limburg. Het programma bestaat uit:

  • Algemene oogheelkundige begrippen en diagnostiek.
  • Urgenties in de oftalmologie.
  • Frequente oogaandoeningen.

De expertopleiding maakt deel uit van het opleidingstraject Oogzorg en is in samenwerking met de Faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen. Om deel te kunnen nemen aan toekomstige verdiepende opleidingen dien je te slagen voor de eindtoets van de expertopleiding.

Tevens biedt deze opleiding optometristen en orthoptisten de kans om hun beroepskennis en -vaardigheden te onderhouden en actualiseren. Dit in overeenstemming met de vereisten tot bijscholing.

Vervolgopleiding “Oogzorg – de corneale en lenticulaire problematiek”

Het programma van de vervolgopleiding “Oogzorg – de corneale en lenticulaire problematiek” bestaat uit 10 sessies (laatste sessie doe je de eindtoets) en je leert meer over:

  • Sessie 1: Introductie, functionele anatomie van cornea en lens, optica, refractie en onregelmatig astigmatisme
  • Sessie 2: Refractieve laseringrepen
  • Sessie 3: Optimalisatie van de vorm van de cornea
  • Sessie 4: Optimalisatie van de helderheid van de cornea
  • Sessie 5: Optimalisatie van de vorm van de lens
  • Sessie 6: Cataractchirurgie
  • Sessie 7: Target en IOL (Intraoculaire lens) keuze, complicatiemanagement
  • Sessie 8: Hands-on preoperatieve onderzoeken
  • Sessie 9: Operatiezaal visite
  • Sessie 10: Eindtoets

De sessies worden gegeven door:

  • Dr. Koen Willekens: Oogarts te Geel en Ziekenhuis Oost-Lumburg (Coördinator van het opleidingstraject).
  • Dokter Evelien Dewilde: Oogarts te Oogcentrum Tongeren en AZ Vesalius Bilzen.
  • Dokter Karel Van Keer: Oogarts met een subspecialisatie in cataract- en refractieve chirurgie.

Toekomstige vervolgopleidingen

Volgende vervolgopleidingen staan gepland in het kader van het opleidingstraject Oogzorg:

  • Verdieping in maculaire problematiek.
  • Verdieping in glaucoom.
  • Wetenschappelijk onderzoek, klinische studies en statistiek in de Oogzorg.

Conclusie Opleiding opticien of optometrist

Als je zoekt naar een opleiding opticien of optometrist heb je volgende mogelijkheden:

  1. Je kiest na de 2de graad (ASO of TSO) of als je afgestudeerd bent en je ziet het zitten om terug naar school te gaan voor:
  2. de richting optiektechnieken aan het KNMC te Merksem (Antwerpen) of het Vesaliusinstituut te Oostende.
  3. Aanvullend kan je een specialisatiejaar volgen om je opleiding te vervolledigen.
  4. Je kiest, na het behalen van een A2, om de opleiding oogzorg te studeren aan het Odisee te Brussel. Als je werkzoekende bent kan je, onder bepaalde voorwaarden gesteld door de VDAB, deze opleiding volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering.
  5. Wil je werken en studeren (enkel voor volwassenen) dan kan je op één van de 3 campussen van Syntra terecht (Gent, Antwerpen of Hasselt). Zij bieden 1 of 2-jarige opleidingen aan.
  6. Expertopleiding eerstelijns Oogzorg.

Weet jij nog andere mogelijkheden om opticien of optometrist te worden? Geef het dan gerust door via michael@e-people.be en dan nemen we deze op!

Ben je er nog niet uit of je liefst voor een groot of klein bedrijf in de optiek wenst te werken? Lees dan zeker dit artikel welk je de voor- en nadelen toelicht. Bekijk zeker ook de vacatures welke we aanbieden in de optiek. Misschien zit er wel een job met opleiding voor jou tussen!

Zoek jij eerder een opleiding in Nederland? Dan kan je meer informatie hiervoor vinden op onze website in Nederland over de opleidingen opticien, contactlensspecialist, optometrist of orthoptist. Je vindt op de website ook vacatures opticien, vacatures optometrist alsook vacatures orthoptist.

 

vacatures Optiek Vlaanderen

E-people